Şirketler hukuku avukatı ticari ilişkilerden doğan uyuşmazlıklarda açılan davaların oluşturulması takibi ve sonuçlandırılması görevlerini yerine getirir. Ticaret Hukuku hükümleri doğrultusunda hizmet veren şirketler hukuku avukatları, genellikle ticaret avukatı veya ticaret hukuku avukatı olarak adlandırılır. Bir davanın ticari dava olarak görülebilmesini sağlayan ilk koşul, davaya taraf olanlardan herhangi birinin tacir sıfatına sahip olmasının gerekliliğidir. Aksi takdirde dava ticari dava niteliği kazanmaz. Şirketler hukuku davalarını yürütecek olan avukatlar için herhangi bir eğitim alma ihtisas yapma veya sertifika almak gibi özel bir ön koşul olmamakla birlikte, ticaret hukukunu çok iyi özümseyebilmek adına bu tür davalara yoğunlaşarak bilgi ve tecrübe edinmiş olmaları gereklidir.

Şirketler hukuku avukatı ticari hayatını düzenli bir şekilde sürdürme amacıyla faaliyet gösteren tüm şirketlerin bünyesinde bulunmalıdır. Çünkü ticari işlerde yapılan tüm faaliyetler, hukuk kuralları çerçevesinde yürütülmektedir. Ticari faaliyetler sırasında hukuksuz işlemler sebebiyle şirketlerin çok önemli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalması mümkün olabilmektedir. Bu sebeple şirketlerin taraf oldukları ticari sözleşmeler ve hukuksuzluk sebebiyle açılan davalarda deneyimli bir avukatın danışmanlığına başvurması zorunludur. Şirketler hukuku konusunda faaliyet gösteren avukatlar veya hukuk büroları, şirketler hukuku konusunda birçok farklı görev üstlenmektedir.

Şirketler hukuku avukatı bulundurmak bazı şirketler için keyfiyet olsa da, TTK ( Türk Ticaret Kanunu) 272. Maddesine göre, esas sermeye miktarının beş katı veya daha fazla miktarda sermayesi bulunan anonim şirketler bünyelerinde sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadır. Ayrıca üye sayısı yüzden aşağı olmamak kaydıyla, daha fazla üyeye sahip olan kooperatifler de zorunlu olarak avukat bulundurmalıdır. Aksi takdirde, avukat tayin edilmeyen her ay için, suç tarihinde sanayi sektöründe çalışan 16 yaş üzerindeki işçilere ödenen asgari ücretin 2 aylık brüt ücreti ceza ödemek zorundadır.

Şirketler Hukuku Avukatlarından Alınabilecek Hizmetler

Şirketler hukuku avukatı ticari hayatta faaliyet gösteren yerli veya yabancı müvekkillerine, ticari faaliyetlerin hukuka uygun şekilde yürütülmesi adına danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Verilen hizmetler arasında,

  • Ticari anlaşmaların hazırlanması, gerekli düzenlemelerin yapılması veya revizesi,
  • Şirketlerin kuruluş aşamalarının kanun çerçevesinde yürütülmesi,
  • Yurt dışında faaliyet gösteren firmaların Türkiye’de şube aşma işlemlerinin yürütülmesi,
  • Sermaye artırma veya eksiltme çalışmaları
  • Şirketlerin genel kurul hazırlıklarının yürütülmesi
  • Genel kurul kararlarının iptali için açılan davaların yürütülmesi,
  • Şirketlerin faaliyet alanlarının değişimi çalışmalarının takibi,
  • Hisse alım ve hissedar sözleşmelerinin hazırlanması
  • Yönetim kurulu üyelerine karşı açılmış davaların takibi ve sonlandırılması

Yer almaktadır. Ticari hayatın giderek globalleşmesi sonucunda tüm ticari faaliyetler çok uluslu şirketler veya yerli- yabancı şirket ortaklığıyla devam ettirilmekte, yabancı firmaların yurt içinde açacakları şube ve irtibat ofislerinin Türk Ticaret Hukuku kurallarına uygun şekilde faaliyet göstermesi gerekmektedir. Bu sebeple ticaret hukuku konusunda görev yapan avukatlar, yabancı şirketler, finansal fonlara ve yatırım amaçlı olarak Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen firmalara şirketler hukuku ve ticaret hukukuyla ilgili olarak danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

Şirketler hukuku avukatı yabancı firma veya fonlara verdikleri danışmanlık hizmetleri yanında, şirket kuruluşlarında sürecin yürütülmesini sağlayarak, kurulan şirket yapılarının hukuk sisteminin öngördüğü şekilde yapılandırılmasını sağlamaktadır. Türk ticaret hukukunda anonim veya limitet şirketlerin kuruluşunda yer alan ortakların bir kısmının veya tamamının yabancı uyruklu kişilerden oluşması bir engel teşkil etmemektedir. Şirket yapıları sadece koyulan sermayeler ve bazı mali eşiklerdeki farklılıklara sahiptir. Şirketlerin kuruluş aşamaları ve izlenen yol birbirine yakın olmakla birlikte, tüm işlemlerin şirketler hukukuna vakıf bir avukat tarafından ticari hukuk kurallarına uygun şekilde kurulması önemlidir.