İşten Çıkarılınca Tazminat Nasıl Alınır?

işten çıkarılınca tazminat nasıl alınır

İşten çıkarma sürecinin şartları

  • Eğer iş veren bir işçiyi işten çıkartmak istiyorsa bunu bazı geçerli sebeplere dayandırmalıdır. Bu sebeplerde işçinin davranışları ve işe olan yetersizliğine değinilebilir.
  • İşveren fesih bildirimini yazılı bir şekilde yapmak, açık ve kesin bir dille belirtmek zorundadır.
  • Beyaz yakalılar olarak ifade edilen çalışanların sık sık yaşadığı işten çıkarılma sebebi performans düşüklüğüdür. Bu tür sebeplerle işten çıkarılma durumunda işçi bilmelidir ki haklarında yapılan bu iddialar karşı savunma alınmadan belirsiz süreli iş sözleşmesi feshi edilemez.
  • Bu süreçte işçi, işverenin imzalatmak istediği hiçbir belgeyi imzalamamalı her belgeyi dikkatlice okumalıdır. Bir imzayı atacaksanız altına “Tüm haklarım saklıdır.” Notunu iliştirmeyi ve mümkünse imzalanan her belgenin kopyasını almayı ihmal etmeyin.
  • İşveren tarafından yazılı bir belge verilmezse işçinin yapması gereken, bölgede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürlüğüne giderek işten çıkartıldığını ve yazılı bir belge verilmediğini dilekçe ile bildirilmelidir. Bu işlem yapılmaz ise işveren, işçinin üst üste işe gelmemesi durumunu öne sürebilir. Bu noktada işçinin üst üste işe gelmediği savunularak işçinin tüm haklarının kaybolmasına neden olabilir.

Tüm bu durumlar sonucunda işçi işten çıkartıldıysa işten çıkarılınca tazminat nasıl alınır sorusunun cevabı yazının devamında verilmiştir.

Herhangi bir işte çalışan kişilerin her zaman işten çıkarılma gibi bir ihtimalleri vardır. Hiç umulmadık anlarda işten çıkarılma birçok insan için söz konusudur. Bu gibi durumlarla karşılaşan işçilerin büyük bir çoğunluğu bu noktada hangi yasal haklara sahip olduklarını bilmezler. Hukuk sistemimiz bu konuya oldukça önem vermekte ve önlemler almaktadır. Hukuk sisteminde zamanaşımı kavramı oldukça önemli bir yere sahiptir. İşten çıkarılan işçilerin yasadaki zamanaşımına uğramadan haklarını alabilmesi için en kısa zamanda ve en kısa yoldan hukuki yollara başvurarak haklarını araması gerekmektedir. Zamanaşımına uğrayan hakların hukuk sisteminde geçerliliği yoktur. Bu nedenle sebepsiz yere işten çıkarılan işçilerin çok vakit geçirmeden hukuksal işlemlere başlaması gerekir.

MUTLAKA OKUMALISIN  İş Mahkemesine Nasıl Başvuru Yapılır?

Bir iş yerinde bir seneden fazla çalışan işçinin kendi isteğiyle işten çıkarılması halinde kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Alınacak olan kıdem tazminatı işçinin o iş yerinde ne kadar süre çalıştığıyla belirlenen bir husustur. Kıdem tazminatı belirlenirken aylık olarak alınan brüt maaş üzerinden işçinin o kurumda çalıştığı yıl kadar hesaplama yapılır. Ve bu hesaplanan miktar işçiye kıdem tazminatı olarak verilir. Kıdem tazminatı alınmadan işverenin işçiye sunduğu hiçbir belgeyi imzalamaması gerekir.

İşçiler için yasal bir hak olan kıdem tazminatının verilmemesi durumda işçi, işvereni mahkemeye verebilir. Bu süreç işçinin kendi başına yönetebileceği bir süreç değildir. Bu nedenle işçi, avukat ve hukuk bürolarından yardım almalıdır. Çoğu işçi avukat masrafı vermemek için bu sürece hiç girmemektedir. Fakat emek verdiği ve karşılığını alamadığı bir iş için çabalaması ve sonucunda bunun meyvelerini yiyebilmesi işçi açısından oldukça önemli bir sonuçtur.

İşçilerin bilmediği diğer bir husus ise şudur. İşveren, hiçbir işçiyi bir neden belirtmeden işten çıkartamaz. İşten çıkarma durumunu iş veren işçiye bildirmelidir. Bu zorunluluk iş kanunu tarafından belirtilir. Kanunlarla tescillenmiştir. Çalışan işçi işten atılacaksa işine son verilmeden iki ila sekiz hafta arasında bildirilmelidir. İşveren bunu işçiye bildirmek zorundadır.

Bunun yanında iş kanununda belirtilen bazı hükümlere göre işçi bu süre içerisinde yeni bir iş aramak için işverenden izin almalıdır. Aksi durumda işveren işçiyi aniden işten çıkartması ve ihbar tazminatı ödemesi gerekecektir. İşçi eğer işten aniden çıkıyorsa bu gibi haklarını bilmeli ve işverenden bu haklarını talep etmelidir. İşverenin ihbar tazminatını ödememesi halinde işçi hukuki yollara başvurabilmektedir.

İşe iade davası açmak

Severek çalıştığınız fakat bu işten isteğiniz ve bilginiz dışında çıkarıldığınız bir durumda işe tekrar alınmanız için bazı yasal haklardan yararlanabilirsiniz. Fakat bu yaptırım için iş yerinizin ve çalışma durumunuzun başı şartlara uyması gerekir. Eğer çalıştığınız yerde süresiz iş sözleşmesi ile altı aydan fazla zamandır çalışıyorsanız ve çalıştığınız kurumda bulunan işçi sayısı 30 ve üzerinde ise, kurum ile ilişkiniz kesildikten sonra 30 iş günü içerisinde işe alım dava sürecini başlatmanız gerekir. Bu sürece başlamadan önce ilk olarak işverenden avukat eşliğinde noterden imzalı ihtar belgesi çıkartmak gerekir. İhtara cevap gelmediği takdirde belirtilen süre içerisinde işe geri alınmazsanız, dava açmak gibi yasal bir hakka sahipsiniz. Bu süreçte çalıştığınız avukat veya hukuk bürosunu iyi seçmeniz gerekir. Aksi takdirde işi önemsemeyen ve uğraşmayan birçok avukatla karşılaşabilirsiniz.

MUTLAKA OKUMALISIN  Özel Hayatın Gizliliği İhlali Suçu Nedir?

Hizmet tespit davası açmak

İşçinin çalıştığı süre zarfında SGK primlerinin kesintisiz bir şekilde ödenmesi gerekir. İşçinin bilgisi dışında çalıştığı süre içerisinde iş yerine tekrar giriş ve çıkışı yapılabilir. Eksik gün prim ödemeleri de yapılmış olabilir. Bu gibi durumlar emeklilik zamanında sorun çıkartabilecek durumlardır. İşçi çalıştığı halde SGK primlerinin eksik ödendiğini ya da hiç ödenmediğini gördüğü takdirde iş verene karşı hizmet tespit davası açabilmektedir. Dava sonucunda eksik ödenen SGK primleri iş veren tarafından karşılanmaktadır.

Yukarıda işçilerin işten çıkarılınca tazminat nasıl alınır sorularına cevaben bazı hususlardan bahsedilmiştir. Daha detaylı ve doğru bilgiler avukatlar ve hukuk büroları tarafından alınabilir. Bu gibi önemli hususlarda doğru yerden ve doğru kişilerden bilgi almak önemlidir.

Diğer Yazılar:

İşe İade Davası Şartları Nelerdir?

İşten Çıkarılma Tazminatı

Call Now Button