İş Mahkemeleri Kanunu Arabuluculuk

Kısa bir süre öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek kanunlaşan 7036 sayı ile iş mahkemelerini kapsayan kanun ile iş dünyasında yeni bir sezon başlamakta. Birçok yeniliği getiren bu kanun içeriğinde neler var?

 Arabuluculuk Ne demektir? Ne Tür Davalarda Arabuluculuk Yapılmalıdır?

İlk olarak zorunlu olacak şekilde dillendirilen arabuluculuk “davanın gereği olarak arabuluculuk ” İşverenler ile işçiler arasında meydana gelen problemlerin daha ılımlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için getirilen bir sistemdir. Uyuşmakta problem yaşayan İşçileri ver işverenleri bir araya getirerek arabuluculuk anlamında uzman kişiler, tarafsız bir bakış açısı ile taraflar ile iletişim kurarak çözüm usulleri geliştirerek çözüme gitmenin yolları aramaktadırlar.

 Arabulucu Kararları Nihai Mi? Arabulucu Bulmak Mahkemeye Engel Teşkil Eder Mi?

İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlık davalarında arabulucu bulmak zorunlu hale getirilmiştir. Ama arabulucunun kararları ile sorunları çözmek zorunlu bir durum değildir. Bundan dolayı taraflar arasında bir uzlaşma olmaz ise de mahkemeye başvurmayı engelleyen bir durum söz konusu değildir. Yalnız arabulucu kararları ile anlaşılmış konularda yargı yolu kapalıdır. Böyle bir durumda tekrar yargı yolu oluşması için taraflar arasında hile yapma, tehdit gibi unsurların oluşması gerekmektedir.

MUTLAKA OKUMALISIN  Soybağının Reddi, Tanıma ve Babalık Davası

 Arabulucuya Ne Kadar Zamanda Başvurulmalı? Arabulucu Ne Kadar Zamanda Karar Vermesi Gerekiyor?

İşçi ile işveren arasında sözleşmelerin feshinden sonra fesih tarihinden itibaren 30 gün süre ile işe iade edilme alakalı olarak arabulucuya başvurulmalıdır. Alıcı belirlenip ataması yapıldıktan sonra 21 gün içerisinde kararını vermek zorundadır. Bu süre çok gerekli görüldüğü halde 7 gün daha uzatılabilir. Her hangi bir anlaşmaya varılmaması halinde arabulucunun olumsuz raporundan itibaren 14 gün sonrasında mahkemeye başvur yapılabilmektedir.

 Arabulucuya Başvurmak Maliyetli Midir?

Arabuluculuk sistemi işçi ve işvereni mahkemeden uzak tutmak adına, mahkemeye oranla daha az maliyetli bir sistemdir. Mahkemelerde ortaya çıkan noter, dava harçları gibi ek maliyetler bulunmamaktadır. Anlaşma sağlandığı takdirde arabulucu ücreti taraflar arasında işçinin alacağı para üzerinden hesaplama yapılarak iki taraf arasında eşit payda ödeme yapılacaktır. Anlaşma olmadı ise 120 dakikadan az görüşmeleri hazine tarafından karşılanacaktır. 120 dakikanın üzerindeki payı ise taraflar kendi aralarında eşit payda ödeyecektir.

 Arabulucuya Görüşmesine Gidilmez İse Ne Olur?

Taraflardan her hangi birisi mazeret belirtmeksizin toplantıya gitmez ise, gitmeyen taraf mahkemeden tamamen ya da kısman haklı da çıksa mahkeme masraflarının tamamından sorumlu tutulmaktadır.

 Alt İşveren Tarafından İşçisi İle İade İsteği İle Arabulucuya Başvurursa?

Alt işveren ile Asıl işveren arasında bir ilişki söz konusu ise anlaşma yapılabilmesi için ikisinin de anlaşıp toplantıya o şekilde gelmeleri gerekmektedir. İkisinin de irade uyum sağlamalıdır.

 Kanundan Önce Açılan Davalarda Durum Ne Olacak?

Kanundan önce gerçekleşen işçi ve işveren arasındaki mahkemelerdeki taraflara uygulanmayacaktır.

 İş Mahkemesinde Yetkili Mahkeme Belirme Nasıl Olacak?

İş mahkemesi olarak açılan davaların yetkili mahkemesi, davalı olan tarafın, gerçek ya da tüzel kişi olabilir, davanın vuku bulduğu yani açıldığı yerleşim yeri mahkemesi ile ya da işlemin gerçekleştiği yerin mahkemesi olacaktır. Davalı olan gerçek ya da tüzel kişi birden fazla ise her hangi birinin yerleşim yeri yetkili mahkeme olacaktır.

MUTLAKA OKUMALISIN  Mirasın Gerçek Reddi Davası

İş kazası davası söz konusu olur ise iş kazasının ya da hasarın oluştuğu yer ile hasara uğrayan işçinin bulunduğu yerdeki mahkemeler yetkili olacaktır.

 Tazminat Zaman Aşımları Zamanlarında 5 Yıla Düştü Mü?

İş sözleşmesinin kapsamında, hangi kanun içeriğinde tabi olursa olsun, senelik olarak izinlerin ücreti, kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin gerekliliğine uyum sağlamaksızın, iş feshinden oluşan ihbar tazminatı, Kötü niyetli olma tazminatı, ve iş sözleşmesinden eşit bir şekilde davranış kuralına uyum sağlamaksızın, bu feshinden meydana gelen tazminat zaman aşım süresi 5 sene süreye düşürülmüştür.

 Çalışma Ve İş Kurumu Müdürlüklerinin, İşçi Sorunları Ve Şikayetlerini İncelemesi Sürdürülecek Mi?

Çalışma ve iş kurumu müdürlüklerinin, sözleşmesi biten işçilerin kanundan doğan bireysel olarak alacakları ile alakalı şikayetleri inceleme yetkisinin kaldırılmasına karar verilmiştir. Sözleşmesi bitmemiş olan işçilerin Çalışma ve Soysal Güvenlik bakanlığı bünyesinde çalışan iş ile alakalı müfettişlerin denetimleri ve teftiş edebilme yetkileri devam etmektedir. İş sözleşmesi biten işçiler direkt olarak arabulucuya gitmek zorundadır.

Diğer Yazılarımız:

İş Mahkemesine Dava Açma

İstinaf Mahkemesi Nedir?

Call Now Button