Boşanma davalarında boşanma davası sonuçlandıktan sonra kadınlar için uygulanmakta olan ve genellikle halk arsında boşandıktan sonra bekleme süresi olarak adlandırılan iddet müddeti kadınların boşanmadan sonra bir süre evlenmemesi için koyulan bir süredir. İddet müddeti kadının eşinden boşandıktan sonraki süreç içinde hamile kalması durumunda çocuğun soy ağacının belirlenmesi amacıyla koyulan bir süre olup esasında eskiden hamile olduğunun anlaşılması nedeniyle kanuna koyulan bir maddedir. Günümüzde çok sayıda farklı test ile bunun anlaşılması mümkün olmakta olup son yıllarda bu müddetin kaldırılmasına yönelik açılan çok sayıda dava sonuçlanmıştır.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati
İçindekiler
İddet Müddeti Nedir Neden Böyle Bir Süre Konulmuştur?
İddet müddeti kadınlar için boşanmadan sonrası için koyulmuş olan bir bekleme süreci olup halk arasında boşanma sonrası bekleme süresi olarak ta bilinmektedir. Bu süre genellikle boşanmadan sonraki üç yüz gün süreyi kapsamakta olup boşanmış kadının bu süre zarfı içinde hamile kalması durumunda babanın belirlenmesi ve doğacak çocuğun kütüğünün sağlanması amacıyla kanunlara eklenmiştir. Ayrıca önceki yıllarda yaygın olarak uygulanan ve bu sürecin sonuna kadar beklenmesine rağmen son yıllarda bu durum değişmiş olup artık boşanmış hanımlar süreç dolmadan da hamile olmadıklarını ispat etmek suretiyle bu sürecin kaldırılmasını talep edebilmekteler.
Çok sayıda boşanmış bayan bu yolu tercih ederek hayatının kalan sürecini strese sokmamayı ve bu baskıdan kurtulmayı tercih edebilmektedir. Bu durumda da bir avukat tutularak sürenin kaldırılabilmesi için dava açılabilmekte olup emsal teşkil eden çok sayıda dava bulunmaktadır. Bu davanın açılmasının kişinin kendisinin dilekçe vermesi ile sağlanması durumunda süreç biraz uzarken etkili bir boşanma avukatının tutulması durumunda süreç kısa bir sürede sonuçlandırılabilmektedir.
İddet Müddeti Davası Nasıl Açılır?
İddet müddeti yani boşanma sonrası bekleme davası dava açacak kişinin kendisinin hazırladığı dilekçe ile aile mahkemelerine başvurarak açmasının mümkün olabildiği gibi bir avukat vasıtası ile de yapılabilmektedir. Öyle ki kişinin bu davayı kendisinin açması durumunda iddet kaldırma dilekçesini hazırlayarak ve bir devlet hastanesinden aldığı hamile olmadığına dair belge ile aile mahkemelerine başvuru yapması gerekmektedir.
Başvurunun değerlendirilmesi sürecinde çok sayıda prosedür yer almakta olup bu prosedürlerin hukuki bilgisi olmayanlar tarafından yürütülmesi sıkıntı olabilmektedir. Bu nedenle de süreç uzamakta ve mahkemenin sonuçlanması için haftalarca ya da aylarca beklenmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hukuki bilgisi olmadığı için dilekçe ve evraklarda hata yapan çok sayıda davacı süreç için aylarca beklemek zorunda kalabilmektedir.
Bu nedenle de davanın sonuçlanması bir hafta gibi kısa bir sürede mümkünken aylarca beklenmesi gerekebilmektedir. Fakat konusunda uzman bir avukat tutulduğu takdirde süreç oldukça kısalmakta ve avukatın da çalışmaları ile bir hafta ya da en geç bir ay içinde sonuç alınabilmektedir.
İddet müddetinin diğer adıyla boşanma sonrası bekleme süresinin kaldırılmasının akabinde kadının evlilik yapması mümkün olup bunun için beklemesi gereken bir süre bulunmamaktadır. Fakat aile mahkemelerine açılan iddet kaldırma davalarının sonuçlanmasından sonra on beş günlük bir kesinleşme süreci bulunmakta olup bu süreçten sonra kesin kararın alınması ile evlilik yapmak mümkündür.
Boşanmadan sonra kadınların beklemesi gereken süre üç yüz gün olup bu süre bir çocuğun anne karnında oluşma ve büyüme süresi doğrultusunda belirlenmiş bir süredir. Bu doğrultuda amaçlanan boşanan eşlerin ortak çocuğunun boşanma süreci içinde anne karnında olması durumunda boşanma sonrası doğacağı için çocuğun soy kütüğünün belirlenmesi ve gerçek babasının kütüğüne kayıt edilmesi hedeflenmektedir. Fakat kadının hamile olmadığını ispatlaması durumunda böyle bir sıkıntının doğma ihtimali ortadan kaldırıldığı için iddet müddeti kaldırılabilir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati
Diğer Yazılarımız:
Boşanma Davasında Hakim Neler Sorar?
Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?