Hakaret ve Tazminat Davası

hakaret ve tazminat davası

Güncel olarak, pek çok olayda meydana gelen hakaret içeren sözler, elbette ki hukuksal olarak da bunu gerçekleştiren kişilere sorunlar yaşatıyor. Elbette ki; bu konuda hem hakaretin tanımı hem de yapılan hakaretin hangi yollar ile gerçekleştiğinin cevabı da açılacak olan dava ve haklar için önemli bir yere sahiptir. İlk olarak, hakaretin tanımı ile konuya giriş yapılabilir. Beraberinde, cezası, zaman aşımı ve manevi tazminat hakkında bilgiler de sunulacaktır.

Hakaret nedir?

               Hakaret kısa tanımı ile ‘’ şerefe karşı işlenmiş bir suç ‘’ olarak açıklanabilir. Türk Ceza Kanunlarına göre; 5237 125-131. Maddeler arasında işlenmiştir. 7 madde halinde düzenlenmiş olan bu içerik, herhangi bir kimsenin, saygınlığını rencide edecek, onur ve şerefini düşürecek niteliklerde yer alan, somut bir fiil kullanılarak ya da bununla birlikte olgu isnat etmek adına yapılan davranış şeklinde, saldırmak olarak açıklanmaktadır.

Cezası nedir?

               Bir kişinin ya da bir hakkın karşısında, hakaret içeren, onur ve şerefe saldırı içeren sözler kullanmak, hukuksal olarak bazı cezaları içerisinde bulundurmaktadır. Sınırının 1 yıldan az olmaması açıklanmış olurken, eğer ki kamu görevlisine karşı işlenmiş ise bu sınır geçerlidir ve en 1 az yıl olmak üzere cezaya çarptırılır. Alenen işlenen hakaretlerde ise 1/6 oranında artış görmesi mümkün olacaktır.

Şiddet ve yaralama sonrası hakaret

Eğer ki, karşı taraftan bir şiddet ve yaralama söz konusu ise, bu durumda kalan kişinin karşıda bulunan kişiye hakaret içeren sözler kullanması, herhangi bir cezayı beraberinde getirmemektedir. Fakat, haksız bir fiile karşı işlemiş ise 1/3 oranında indirilerek azaltılır ya da ceza vermekten vazgeçilebilir. Bu da mahkemenin kararına kalmış olurken, tepki olarak verilen hakaretlerde bilgiler bu şekilde ön plana çıkmaktadır.

MUTLAKA OKUMALISIN  Vasiyetnamenin İptali Davası

Karşılıklı hakaret için dava açılır mı?

               Karşılıklı olarak hakaret içeren sözler kullanmak, yine cezayı ortaya çıkarabilir. Genel olarak, karşılıklı durumlarda ceza indirilir ya da hiç verilmese de elbette ki, hakaretin boyutu, ilk kim tarafından kullanıldığı, tahrik ettiği konuları da göz ardı edilmeden değerlendirilir.  Bu bilgilerin yanı sıra; hakaret ve tazminat davası için şu başlıklara da göz atabilişiniz.

Manevi tazminat

Elbette ki hakaret davaları için, manevi tazminat hakkı alabilmekte mümkün oluyor. Bu durumda, eğer ki bir kişiye; e- posta yolu ile hakaret edilmiş ise, bu durumda haklara saldırılmasından dolayı o kişinin manevi tazminat davası açabilmesi mümkündür. Böylelikle açılan dava sonrasında, 01.01.2010 tarihi itibari ile cezanın 7.320 TL’ ye kadar olan kısmını davalar Sulh Hukuk mahkemesi kullanılarak açılır. Bu tutarın dışında kalan davalar ise Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ele alınmaktadır.

Yine yasal faiz de bu konuda mümkün olurken, hakaret tarihinden itibaren, yasal olarak faizler de kişi tarafından istenebilir.

E- Posta ile hakarette kamu davası açılır

Yukarıda bahsetmekte olduğumuz- e posta ile hareket dolayısı ile davalar, kamu davası olarak sonuçlandırılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da Sulh Ceza Mahkemesi yerine, Cumhuriyet Savcılığına şikâyet dilekçesi yazılarak başvurulur.

Tazminat davası nasıl açılır?

               Tazminat davası açabilmek için, ilk olarak tarafınıza işlenmiş olan hakaret suçunu kanıtlamak, bu konuda mahkemeye başvuru da bulunmanız gerekmektedir. Yani, tazminat davası açmadan önce, ilk olarak hakaret davası için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu konuda avukatınız ile görüşerek, tarafınıza, direkt ya da e- posta yolu ile hakaretler gönderildiği konusunda danışabilirsiniz. Elbette ki bu durumda, sesli bir kayıt ya da e- posta ile gönderilen hakaret içeren sözlerin çıktısını isteyecektir. Sonrasında ise değerlendirmeler yaparak, kanıtlar mevcut ise, mahkemeye başvurmak için sizlerin onayını alacaktır. Eğer ki, Hakaret davası sonuç alır ve haklı çıkarsanız, bu durumda tazminat davası da açarak, maddi ve manevi olarak tazminat talep edebilirsiniz.

MUTLAKA OKUMALISIN  Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Alma

Bahsettiğimiz gibi, manevi tazminat bedelleri ele alındığında tutarlara göre, Sulh Ceza Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi gibi mahkemeler tercih edilmektedir. Alt sınır Sulh Ceza Mahkemesi olurken, üst sınır tazminat talebi ise Asliye Hukuk Mahkemesine yapılması gerekmektedir.

Zaman aşımı var mı?

               Haksız bir fiil kişiye iletildikten sonra, en az 1 yıl içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. Eğer ki, tazminat davası açmak istiyorsanız, bu süre zarfını iyi değerlendirmeni gerekmektedir. Haksız fiil iletildiği günden sonra 1 yıl içerisinde dava açabilirsiniz. Eğer ki, haksız fiilin üzerinden 1 yıl geçerse, tazminat davası açma hakkı zaman aşımına uğrayarak ortadan kalkmaktadır.

Dilekçe hazırlama nasıl yapılır? (Tazminat Dilekçesi)

Açılacak olan haksız fiil dahilinde tazminat davası, bir dilekçe ile bildirilmesi gerekmektedir. Bu dilekçe ise, belirlenmiş kurallar dahilide, hukuki kurallar ele alınarak hazırlanır. Ebette ki bu dilekçe, en temel kavram olurken, tazminat davası açılmadan önce hazırlanması gereken evraklar arasında. Alanında uzman bir avukat tercih ederek, hukuk bürolarını ziyaret edebilir, dilekçe hazırlama ve tüm diğer hukuksal konularda bilgi sahibi olabilirsiniz bu sürecin, uzman bir hukuk danışmanı tarafından yürütülmesi, alınacak hak ve tazminatlar için önemli bir yere sahiptir.

Genel olarak, hakaret ve tazminat davası hakkında bilgiler böyle olurken, web sayfamız üzerinde yer alan açıklamalar, resmi bir nitelik taşımamaktadır. Konu hakkında tüm detaylı bilgilere ulaşmak, dava süreci, tazminat miktarları ve zaman aşımı şartlarına yine uzman avukat tarafından ulaşabileceğiniz gibi, hukuk bürosunu arayarakta öğrenebilirsiniz.

Diğer Yazılarımız:

Tazminat Nedir?

İhbar Tazminatı Şartları Nelerdir?

 

Call Now Button