Sigortalı olarak herhangi bir özel ya da devlet kuruluşunda hizmet vermekte olan bir çalışan, belirlenmiş olan işçi haklarına sahiptir. Elbette ki bu haklar, İŞ KANUNU bünyesinde değerlendirilmiş ve belirlenmiş olurken, yıllık izin, kıdem tazminatı, haftalık çalışma saati, yıllık izin ücreti, ücretsiz izni ve iş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir konularında yer almaktadır. İşçiler ise, haklarını savunması gerekirken, tüm bu haklarını ise hukuki süreçler bünyesinde savunabilirler. Yerine getirilmeyen şartlar ve sözleşme maddeleri de yapılacak olan şikâyet başvuruları sonrasında sonuca ulaştırılabilir.
İçindekiler
İş kazası nedir?
Herhangi bir çalışanın, iş yeri servisine bindikten sonra (kendi mesai saatleri içerisinde), iş yerine ulaşma anı, iş yerinde çalışması ve tekrar servise binerek eve gidene kadar geçen süreçte, meydana gelen herhangi bir kaza durumu ‘’ iş kazası ‘’ olarak değerlendirilmektedir. Elbette ki, kullanılan serviste yine iş veren bünyesinde olmasından kaynaklı olarak, bu da iş kazası olarak değerlendirilebilir ve haklar aranabilir.
Genel olarak iş kazaları arasında, iş yerinde meydana gelen ufak ya da büyük maddi ya da manevi hasarlar yer alıyor. Herhangi bir kişi, iş yerinde kendinden ya da başka sebeplerden kaynaklanan durumlardan dolayı bir kaza yapmış ise her biri bu değerlendirme de yer alacaktır. Kaza durumunda, gerekli güvenlik önlemlerinin işletme tarafından alınmaması ve kontrollerin yapılmaması durumunda ise hakların tamamı işçi tarafında olup, iş yerinden tazminat alabilmekte mümkün olmaktadır. Fakat, kusur tamamen işçi de bulunursa, bu durumda iş verenden tazminat alınamayacağı da söylenebilir.
Yukarıda yer alan bilgilerin yanı sıra; iş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir diye sorulduğunda ise, aşağıda ki maddelere göz atılabilir. Bu hakların savunulması için bir iş yeri avukatı ile görüşebilir, bu hukuk süreçte sizlere hukuki bir destek sunmasını talep edebilirsiniz.
İş kazası geçiren bir kişinin hakları nelerdir?
Bu haklardan yararlanmak ve hak kayıplarına uğramamak için, kazanın meydana geldiği saatten itibaren en geç 3 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’ na başvuru da bulunulması gerekmektedir. Genel olarak iş kazası meydana gelen işletmelerde, işverenler bu durumdan pek hoşlanmazlar. Elbette ki ceza almaktan ve tazminat ödemekten kaçınmak isterler. Fakat, güvenlik kurallarına uyulmayan bir işletme de elbette ki bunların şikâyet edilmesi ve SGK’ ya bildirilmesi gerekmektedir.
- Maddi ve manevi tazminat hakkı
Meydana gelen kaza sonrası, çalışan bir kişi, ‘’ maddi ve manevi tazminat davası ‘’ açma hakkına sahiptir.
- Destekten yoksun kalma
Kaza sonrası ise destekten yoksun kalma davası da açılabilir.
- İş görmemezlik tazminatı
Genel olarak ciddi iş kazalarında, işçinin iş göremez hale gelmesi, elbette ki ilerleyen dönemlerde onun hayatını bir hayli zora sokacaktır. Bundan dolayı da iş görmemezlik tazminatı açma hakkı da bulunmaktadır.
Tedavi masrafları ve sonraki süreç
İş kazasından meydana gelen hasarlarda, tüm tedavi masrafları SGK tarafından karşılanacaktır. Elbette ki bunun için ilk 3 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru da yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, kazadan kaynaklı olarak çalışamaz hale gelen bir işçi ise, aldığı iş göremezlik raporu dahilinde, tarafına ödenecek olan iş göremezlik gelirini alabilirler.
Genel olarak iş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir sorularına yukarıda ki bilgiler cevap vermektedir. Daha detaylı bilgi için, İŞ KANUNU maddelerine göz atabilirsiniz. Bu durumda ise iş yeri avukatı ile görüşerek, hukuki sürecin hızlandırılmasını sağlamanız mümkün olacaktır. Diğer konular hakkında bilgiler için, web sayfamız da yer alan başlıklara göz atabilirsiniz.
Diğer Yazılarımız:
İş Kazası Nedir, iş kazasını işverenin bildirim zorunluluğu var mıdır?
İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir