İşçilerin genel hayatındaki sorunlardan birisi de ücretlerinin ödenmemesi durumudur. Emeğini kullanarak birçok farklı iş yapan işçi, bazı durumlarda ücretinin ödenmemesi sebebiyle yasal haklarını bile arayamaz. Durum böyleyken bir işçi, ücreti ödenmediği zaman hangi yasal haklara sahip olur? İşçinin ücretinin ödenmemesi durumunda neler yapılmalıdır? Bu durumda işçi, iş sözleşmesini feshetme imkanı kullanabilir mi? Maaşı ödenmeyen işçi nereye başvurmalı?
İş Kanunu’nun 32. Maddesine göre ücret; “bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır” olarak tanımlanır. 32. Maddenin devamında ise ücretin ne biçimde ve hangi zamanda ödenmesi gerektiğine dair maddeler yer alır.
İçindekiler
İşçinin Ücretinin Ödenmemesi Durumunda Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?
Maaş ödenmemesi durumunda şikayet ve maaş geç ödenmesi şikayet herkesin merak ettiği bir konudur. İşverenler, ekonomik şartlar ya da başka gerekçeler yüzünden işçinin ücretini ödemeyebilirler. Bu durumda işçiler bazı yasal haklara sahip olurlar. İş Kanunu’nun 24. Maddesi, işçinin hangi durumlarda işçiye haklı sebeple fesih imkanı sağladığını belirtir. İş Kanunu’nun 24. Maddesi II/e bendine göre: “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümlerine veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, süresi belirli olsun veya olmasın işçi, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.”
İşçinin Ücretinin Ödenmemesi Durumunda Fesih İçin Ne Kadar Süre Beklenmelidir?
İşveren tarafından işçinin ücretinin ödenmemesi durumunda işçiye, iş sözleşmesini fesih imkanı doğar. Fakat bu halin bazı kuralları vardır. Her ayın belirli bir gününde ücreti ödenen işçi, ücretinin birkaç gün gecikmesi sebebi ile iş sözleşmesini feshetme olanağı elde etmez. Peki işçiye iş sözleşmesini feshetme imkanı ne zaman tanınır?
İş Kanunu ücretin geç ödenmesi konusunda bazı düzenlemelere gitmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. Maddesi ücretin gününde ödenmemesi durumunu düzenlemiştir. Bu madde uyarınca: “ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.” kanunda görüldüğü gibi işverenin ücret ödemesini en geç 20 gün içinde yapması gerektiği açık bir biçimde belirtilmiştir. 20 günlük sürede ödeme yapılmamışsa işçi derhal fesih hakkını kullanabilir. İş Kanunu, işçinin derhal fesih hakkını kullanması konusunda da düzenleme yapmıştır. İş Kanunu’na 26. Maddesine göre işçi, derhal fesih hakkını 6 gün içinde kullanmak zorundadır. 20 gün içinde ücreti ödenmeyen işçi, takip eden 6 gün içinde iş sözleşmesini feshetmek için gerekli bildirimi işverene yapmak zorundadır. İşçinin ücretinin ödenmemesi haklı nedenle fesih yargıtay kararı bu durumda belirleyicidir.
Ücret Ödenmemesi Nedeniyle Fesih İhtarname Örneği
İ H T A R N A M E
İHTAR EDEN : Adı Soyadı – İkameti (İhtar eden)
KARŞI TARAF : Kurum veya Kişi – Adresi (İhtar Edilen)
İHTARIN KONUSU : Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, maaş alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, fazla mesai ücreti alacağı, dini ve resmi tatil ücreti alacağının ödenmesine ilişkindir.
AÇIKLAMALAR :Sayın …(İhtar Edilen) ;
- Şirketinizde 01.2015 tarihinden itibaren 1600 TL net maaşla kaynakçı olarak çalışmaktayım.
- Şirketiniz tarafından iş sözleşmem haksız, dayanaksız ve tek taraflı olarak 01.2018 tarihinde feshedilmiştir.
- 4857 sayılı İş Kanunun 32.maddesinde;
“İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.”
düzenlemesi yer almaktadır.
- Yapılan bu haksız fesih sebebiyle tarafım adına doğmuş olan; kıdem ve ihbar tazminatı alacağımı, maaş alacağımı, yıllık izin ücreti alacağımı, bayram tatili, genel tatil ve hafta tatili ücreti alacağımı, fazla mesai ücreti alacağımı, sosyal haklardan kaynaklanan( yol, yemek ve asgari geçim indirimi) alacağımı 3 gün içinde tarafıma ödemenizi, aksi taktirde alacakların tahsili için hukuksal yollara başvuracağımı, ileride açılması gereken muhtemel davalarda yargılama giderleri ve vekalet ücretinin de tarafınıza yükleneceğini ihtaren bildiririm.01.2010
SAYIN NOTER ; Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim.
İhtar Eden
Ahmet Selvi
Diğer Yazılarımız:
Deneme süresi nedir? Deneme süresi içinde işçinin veya işverenin tazminat sorumluluğu var mıdır?