Koruma Kararı Nasıl Alınır?

mirasın hükmen reddi

Şiddet ve zor kullanma ne yazık ki çağımızın en büyük sorunlarının başında geliyor. Özellikle sorunlu boşanmalarda, taciz vakalarında, kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin ne yazık ki önüne geçilemiyor. Bu konuda hukuken insanları koruyan, anayasal düzenlemeler ve yasalar mevcut ve bunlar insanların kişisel hak ve özgürlüklerini ve bedensel güvenliğinin sağlanması adına bizleri güvence altına alıyor. Bu anayasal düzenlemelerin başında koruma tedbirleri geliyor. Daha çok bu tarz şiddet mağdurları kadınlar ve çocuklar olduğundan koruma tedbir kararını ilgilendiren kanun anayasamızın 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunun konusuna girer. Bu kanun şiddet mağduru kadınları, çocukları, taciz ve rahatsız edilmekten şikayetçi insanları korumak ve zarar görmelerini engellemek amacı ile bazı tedbirler alınmasını sağlamaktadır.

Koruma Kararı Hangi Kurumlarca Düzenlenir ve Verilir

Koruma tedbiri kararı çıkarttırmak için mağdur bağlı bulunduğu polis merkezine başvurması ile mahkemelerce çıkarılır. Eğer ki şiddet veya mağdur rahatsız edildiği esnada emniyet güçleri tarafından olaya şahit olunmuş veya müdahale edilmiş ise başvuruya gerek olmaksızın emniyet güçleri tarafından tutanak hazırlanarak Cumhuriyet Başsavcılığı durumla ilgili bilgilendirilir. Ayrıca bazı durumlarda mahkemeye gerek duymaksızın koruma tedbir kararlarını, bağlı bulunulan mülki amirlikler yahut emniyet güçleri de çıkartabilmek ile yetkilidir. Hatta yasalar bu tür durumlarda mülki amirliklere öncelikli olarak başvurulması gerektiğini söylemektedir.

Mülki amirliklerin durumdan haberdar edilerek, gerekli kararlarının düzenlenebilmesini Anayasamızın 6284 Sayılı Kanunun 3. maddesi hükmünce gerçekleştirilir. Koruma Tedbir Kararı çıkarttırabilmenin bir başka yolu da nöbetçi Aile Mahkemesine başvuruda bulunarak sağlanmaktadır. Bu tarz tedbir kararlarında işinize yarayacak en önemli şey, kuşkusuz uğradığınız şiddeti darp raporları ile kanıtlamanız olacaktır. Nöbetçi aile mahkemesine başvuruda bulunurken darp raporu zorunlu değildir fakat olması kararın daha hızlı ve kesin çıkmasında fayda sağlayacaktır. Aile mahkemelerine yapılan başvurularda her hangi bir harç ücreti talep edilmemekte ve diğer yollara göre işlem biraz daha hızlı ilerlemektedir.

MUTLAKA OKUMALISIN  Mobbing Nedir? Nasıl Olur?

Korunma Kararı Nasıl Uygulanır?

Verilen kuruma göre tedbir kararlarının uygulanmasında farklılıklar olabiliyor. Ama genel olarak tedbir kararlarının uygulama şekilleri şu şekilde gerçekleşiyor.

1.Mağdura ve var ise çocuklarının geçici olarak barınma ihtiyaçlarının karşılanması.

2.İhtiyaç halinde psikolojik ve hukuki destek sağlanması

3.Kişinin hayati tehlikesi var ise kolluk kuvvetlerince koruma sağlanması.

Bu koruma Kanunundan kadınlar, çocuklar, taciz mağdurları ve istekleri dışında rahatsız edilen insanlar faydalanabilmektedir. Yasal olarak etrafınızda ki hiç bir erkeğin üzerinizde, gerek fiziksel gerek psikolojik şiddet uygulama veya sözlü veya fiziksel taciz uygulama gibi hakları bulunmamaktadır. Böyle durumlar başınıza geldiğinde derhal kolluk güçlerine veya Aile Mahkemelerine başvurmalı ve yasal haklarınızdan faydalanmalısınız. Sizin kişisel hak ve özgürlükleriniz ve bedenen dokunulmazlığınız devlet güvencesi altında korunmak zorundadır. Hukuk devletlerinde bu devletin vazifesidir.

Koruma Kararına Uyulmaması Durumunda

Size şiddet uygulayan şahıs mahkemenin vermiş olduğu tedbir kararına uymayarak hala sizi rahatsız etmeye ve şiddet uygulamaya devam eder ise bu durum yine ilgili mahkemelere ve mülki amirliklere bildirilmelidir. Böyle bir durumda mahkemeler veya mülki amirlikler şahıs hakkında zorlama hapis cezası uygular. Bu ceza ilk ihlal için 3 gün ile 10 gün arasında değişirken, ihlalin devam etmesi üzerine artış göstermektedir. Ancak üst sınır olarak zorlama hapis süresi 6 aydan daha uzun olmamaktadır. Aleyhinde Tedbir Kararı verilen kişi eğer suçlamaları kabul etmeyerek bu kararın kaldırılmasını istiyorsa bunun için yapması gereken, kararın kendisine bildirilmesinden itibaren 2 hafta içerisinde Aile Mahkemelerine itirazda bulunarak, kararın kaldırılmasını talep edebilmektedir.

Diğer Yazılarımız:

Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası

Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası

Call Now Button