Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası

Şiddet nedeniyle boşanma davası çiftler arasında geçimsizliğin son raddeye ulaşması anlamına gelir. Böyle bir durumda aile birliğinin temelden sarsıldığını söylemek yanlış olmaz. Medeni kanun çerçevesinde belirlenmiş birtakım boşanma nedenleri vardır ve bunların dışında kalan boşanmalar şiddet nedeniyle boşanmalar arasına girer. Ayrıca evlilik birliğinin temelden sarsılması demek şiddetli geçimsizlik olarak tanımlanır ve şiddet gören taraf karşı tarafa gördüğü şiddet gerekçesi ile dava açabilir.

Şiddet nedeniyle boşanma davası aynı zamanda özel bir boşanma nedeniyle beraber de açılabilir. Şiddet gören eş, eğer özel bir sebebi varsa mahkemeye bunu da bildirerek boşanmanın daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayabilir. Genelde aile birliğini temelden sarsıldığı boşanma nedenleri arasına özel bir sebep daha eklendiğinde boşanma süreci normalde daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilir. Bunun yanında özel boşanma nedeniyle açılan davaların dışında kalan tüm davalar şiddetli geçimsizlik davaları kapsamına girer. Günümüzde medeni kanun kapsamında yer alan özel boşanma davaları ise aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;

  • Zina
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  • Terk
  • Akıl hastalığı

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati

Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası Nedir?

Evlilik içerisinde iki kişinin ortak hayatı sürdüremeyecek kadar zora sokması ve kendilerinden beklenmeyecek derecede aile birliğinin temelden sarsılması nedeniyle açılan davalara şiddet nedeniyle boşanma davası denir. Bu dava kusursuz ya da az kusurlu eş tarafından açılır. Ayrıca bu dava çekişmeli genel boşanma davası olarak da diğer eşe açılan dava türü olarak karşımıza çıkar.

Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Evlilik birliği içerisinde eşlerden birinin diğerine şiddet uygulaması ya da şiddete kalkışması boşanma nedenlerinden biri olarak görülür. Şiddet nedeniyle boşanma davası açmak için başvurulması gereken merci Aile Mahkemesi’dir. Eşlerin davayı açmak için öncelikle ikamet ettikleri adreste bulunan Aile Mahkemesi’ne başvurması gerekir. Bunun ardından ise boşanma süreci başlar ve bu süreçte mahkemeye sunulması gereken bazı eliler vardır. Şimdi, bunların neler olduklarına bakalım.

  • Aile Mahkemesi’ne dava açılması için öncelikle dilekçe yazılır ve ardından süreç başlar.
  • Daha sonra hukuki prosedürlerin yerine getirilmesi için birtakım işlemler yapılır.
  • İlk olarak yetkili mahkeme birtakım tespitler yapar.
  • Ayrıca boşanma nedeni olarak gösterilen şiddet unsurunun kanıtlanması gerekir.
  • Bunların yanı sıra uygulanan şiddetin ne ölçüde ve nasıl olduğu tespit edilir.
  • Koruma talebi istenip istenmeyeceği öğrenilir.
  • Şiddete dair varsa raporlar mahkemeye sunulur.
  • Boşanma sırasında ise etkili ir savunma yapılması için bir avukattan yardım alınır.
MUTLAKA OKUMALISIN  Matufiyet Şartı Nedir?

Şiddet nedeniyle boşanma davası çerisinde genelde bu konular yer alır ve davanın açılmasının ardından süreç genel olarak bu şekilde işler. Boşanma talep eden eşlin istediği sonuca ulaşabilmesi için şiddet unsurunu kanıtlaması önemlidir. Bu şekilde mahkemenin onu haklı bulması ve bir an önce boşanmanın gerçekleşmesi adına bazı delilerin kanıtlanması büyük önem arz eder.

Aile İçi Şiddet Kapsamı İçerisinde Neler Yer Alır?

Eğer bir aile içerisinde herhangi bir şekilde şiddet unsuru varsa bu durum genel olarak bir boşanma sebebi olarak görülebilir. Tabi şiddetin kapsamını biraz daha genişletmek gerekirse hem fiziksel hem de duygusal şiddet boşanma için yeterli nedenler arasında sayılır. Bunun yanında şiddet sadece eşe karşı değil, aynı zamanda çocuklara karşı da olabilir ve bu durum da yine boşanma nedenleri arasında gösterilir. Ayrıca üvey çocuğa uygulana şiddet de yine boşanma gerekçesi olarak tanımlanmaktadır. Aile içerisinde eşlerden birinin üvey çocuğa karşı şiddet uygulaması halinde şiddet nedeniyle boşanma davası açılabilir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati

Diğer Yazılarımız:

Boşanma Davasında Hakim Neler Sorar?

Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button