Boşanma Sürecinde Mal Paylaşımı

kira hukuku avukatı

Boşanma sürecinde mal paylaşımı oldukça önemli konulardan biridir. Boşanma sürecinde manevi paylaşımların yanı sıra maddi paylaşımlarda önem arz etmektedir. Aile birliği korunurken tarafların birbirlerine güven duymaları nedeniyle ortak sayılan malların boşanma sürecine girilmesinden sonra paylaşımı tarafların maddi anlamda güvenliği için oldukça önemli bir husustur. Öyle ki boşanma sürecine girilmeden önce bu hususların taraflar arasında anlaşma sağlanması şeklinde çözümü mümkün olabileceği gibi çekişmeli boşanmalarda bu husus biraz farklılık göstermektedir.

Anlaşmalı boşanmalarda tarafların malların paylaşımı konusunda uzlaşmaları bu hususun kolayca çözümlenmesini sağlamaktadır. Çünkü taraflar anlaşmalı boşanmalarda karşılıklı olarak mal paylaşımını sağlayarak imza altına almakta ve bunu bir sözleşmede net olarak aile mahkemesine sunmaktadırlar. Bu doğrultuda taraflar arasında mal paylaşımı konusunda bir tartışma yaşamaları da önlenmiş olmaktadır. Fakat çekişmeli boşanmalarda bu durum biraz farklılık gösterebilmekte ve tartışmalara neden olabilmektedir.

Öyle ki çok sayıda davada mal kaçırma olayları yaşanmakta ve tarafların mağdur olması ortaya çıkabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımı eğer öncesinde taraflar arasında bir sözleşme yapılmamış ise tarafların tabi oldukları mal paylaşımı rejimine göre bir paylaşım sağlanmaktadır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati

Boşanma Sürecinde Mal Paylaşımı Nasıl Sağlanmaktadır?

Boşanma sürecinde mal paylaşımı edinilmiş mallara tarafların ortak katılımının sağlanması, malların kazanan kişiye ait olması yani tarafların kendi kazandıkları malların kendisine ait olması ve malların ortaklığı şeklinde farklı şekillerde değerlendirilebilmektedir. Fakat değerlendirmenin şeklinin belirlenebilmesi için öncelikle bu rejimlerden hangisinin uygulanacağının belirlenmesi gerekmektedir. Bu paylaşım türü evlilik öncesi taraflarca belirlenerek sözleşme ile belirlenmesi gerekmektedir.

Herhangi bir sözleşme yapılmamış olması durumunda ise mal ortaklığı rejimine göre bir paylaşım yapılmaktadır. Genellikle boşanma davalarında taraflar önceden sözleşme altına almadıkları için ortak mal paylaşımı usulüne göre paylaşım sağlanmakta olup malların eşit olarak paylaşımı söz konusu olmaktadır. Mal paylaşımı sözleşmesi yapmamış tarafların en çok karşılaştığı mağduriyetlerden birisi de kendilerine ait olduğunu düşündükleri malların eşleri ile ortak paylaşmak zorunda kalmalarıdır.

MUTLAKA OKUMALISIN  Tapu İptal Ve Tescil Davası

Eşler Arasında Yapılan Mal Paylaşımı Sözleşmesi Nedir?

Eşler arasında yapılan mal paylaşımı sözleşmesi evlenmeden önce tarafların mallar konusunda anlaşma sağlaması ve bunu bir sözleşme ile imza altına alınmasıdır. Bu sözleşme türleri farklılık göstermekte olup en önemli özelliği boşanma sürecinde mallar konusunda çıkabilecek husumetleri ortadan kaldırmasıdır.

Evlenmeden önce yapılan sözleşmelerde tarafların mallara ortak katılımın sağlanması şeklinde hazırlanması durumunda tarafların mallara sağladıkları katkılar oranında bir paylaşım sağlanmaktadır. Bunun yanında malların kazanan kişiye ait olması şeklinde yapılan sözleşmelerde ise her iki tarafında çalışıp kazanarak eklediği mallar kendi üzerlerine alması ve bu sayede boşanma sürecinde herhangi bir paylaşıma ya da uzlaşmaya gerek kalmaması durumu ortaya çıkmaktadır.

Yani eşlerin her ikisi de çalışıyor olabilir ve bu durumda çalışarak elde ettikleri tüm malları kendi adlarına kaydettirerek mal konusunda güvenliği de sağlamış olmaktadırlar. Ayrıca bir başka anlaşma şeklide taraflar arasında önceden edinilmiş olan malların taraflara ait olması ve bu mallara ortaklık hakkı güdülmemesi şeklinde imza altına alınan bir sözleşme şekli olup sıkça rastlanan paylaşım şekillerinden biridir. Bu sözleşmenin mevcut olması durumunda boşanma aşamasında önceden edinilen mallar ile ilgili herhangi bir hak iddia edilemez. Fakat boşanmadan önce ve evlilikten sonra edinilen malların ortak olması söz konusu olabilmek ile beraber bu durumda bu ara süreçte elde edilen malların paylaşımı sağlanmaktadır.

Tüm bu hususlar göz önüne alınarak iyi ve işinde uzman bir avukat tutularak bu tür paylaşım konularının rahatlıkla ve hakkaniyet çerçevesi içinde halledilmesi mümkün olabilmektedir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.

www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati

Diğer Yazılarımız:

Boşanma Davasında Neler Talep Edilir?

Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Davası

Call Now Button