Boşanma davalarında en çok sorun yaratan konulardan biri şüphesiz malların paylaşımıdır. Evlilik birliğiyle birlikte maddi kaynakların paylaşımı çoğu kez boşanma davasının uzamasına ve daha çekişmeli geçmesine neden olur. Böyle durumlarda Mal Paylaşım Davası boşanma kararı kesin yargıdan çıktıktan sonra açılır.
İçindekiler
01.01. 2002 Tarihinden Önce Edinilen Mallar
Medeni Kanuna göre 1 Ocak 2002 tarihinden önceki zamanlarda edinilmiş mallar kimin üzerinde kayıtlı ise onun sayılmaktadır. Bu tarihten sonra ise edinilmiş mallara katılma rejimi getirilmiştir. Mal paylaşım davalarında 01.01.2002 öncesi ve sonrası olmak üzere iki ayrı düzenleme yapılmaktadır. Şirket hisseleri de bu tarih esaslarına göre paylaştırılır.
Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı
Boşanan çiftin nikah tarihinden önce edindikleri mallar yine kendilerine aittir. Diğerleri ise dava konusu olabilir. Aşağıdaki maddi edinimler dava konusu olmaz ilk sahip olan tarafa ait olarak kalır.
- Nikahtan önce alınan mallar.
- Nikahtan sonra olsa bile miras yoluyla gelen mallar.
- 3. Kişiden manevi tazminat ile alınanlar
- Yalnızca Kişisel kullanımı olanlar
- Yukarıdaki dört madde yerine geçen mallar; örneğin takas edilmişse takas olan mal yine ilk sahibine ait olur.
Çift edinilmiş malları davada paylaşır. Bu edinilmiş mallar ise:
- Çalışarak edinilen mallar (evlilik birliği içersinde)
- Sosyal yardım kuruluşları ile SGK’nın personel yardımları
- İş kazası gibi çalışma gücü kaybı tazminatları
- Yukarıdaki kazanımların yerine geçen kazanımlar
Evlilik birliği öncesinde veya sırasında evlilik sözleşmesi yapılırsa bu sözleşmede ki kişisel mallar belirtildiği şekilde geçerli olur. Evlilik öncesine ait veya kişisel mal olan bir değer ortak değerlere karışmış ise bu değer düşülerek mal denkliği sağlanmaya çalışılır. Örneğin evlenmeden taraflardan birinin arabası evlilik içersinde satılıp yeni arabaya eklendiyse bu eklenen miktar kişisel mala girer ve edinilmiş malın değeri bu miktar düşüldükten sonra hesaplanır.
Mal Paylaşımı Davası Nasıl Açılır?
Mal paylaşımı davası boşanma gerçekleştikten sonra zaman aşımı süresi dolmadan açılmalıdır. Türkiye’de bu süre on yıldır. Bu davaya Aile Mahkemesi bakar. Anlaşmalı Boşanma davalarında mal paylaşımı da yapıldığından genelde Mal Paylaşımı Davasına gerek olmadan mallar paylaşılır.
Zina Yüzünden Boşanma Durumunda Mal paylaşımı
Zina ile boşanma sonrası zina yapan taraf edinilmiş mallardan tamamından veya kısmi olarak mahrum bırakılabilir. Katkı payı ise geri ödenir. Örneğin araba için 15 bin TL veren zina yapan taraf bu payı güncel miktarı ile talep edebilir.
Mal Paylaşımda Sorunlu Durumlar
Bir mal evlilik öncesi alınmış fakat kredi veya diğer borçları evlilik birliği içersinde ödenerek sahip olunmuşsa ne kadarı bu şekilde ödenmişse edinilmiş mal olarak sayılır ve diğer eş hak talep edebilir. Örneğin 15 bin peşin vererek ve 15 bin kredi borcuyla bir araba alındı. Arabanın 15 bin TL olan kesimi edinilmiş mallara diğer 15 bin TL olan kesimi ise kişisel mala girer. Ancak burada güncelleme söz konusudur. Arabanın bu günkü değeri gibi hususlar göz önüne alınır.
Boşanma davası açıldıktan sonra bir mal edinilmiş ise bu değer, mal paylaşımına girmez. Boşanmadan önce satılan mallar ise edinilmiş mal olduğundan taraflardan diğerinin de alacağı sayılır. Yani payına düşen miktar kendisine ödenir.
Miras gibi bağış yoluyla bir eşe gelen mal boşanma sonrası yine onun olarak kalır. Fakat kira geliri veya faiz getirisi varsa bunu yarısı diğer eşe ait olur.
Görüldüğü üzere boşanma sırasında mal paylaşımı çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu bakımdan evlenecek çiftlere evlilik sözleşmesi yapmaları tavsiye edilir.
Diğer Yazılarımız:
Boşanma Sürecinde Mal Paylaşımı