İçindekiler
Boşanmak İçin Ne Yapmalıyım?
Boşanmaya gerçekten karar vermiş kişiler öncelikle boşanma işlemi için gerekli olan belgeleri hazırlamalıdır. Tüm belgelerin tamamlanmasının ardından da yazılan boşanma dilekçesi ile en yakın Aile Mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Bazı bölgelerde aile mahkemesi bulunmamakta ve bu durumda da en yakın asliye hukuk mahkemesine başvurulabilmektedir. Eşlerden birinin 6 aydan daha uzun süreli farklı bir ilde ikame ediyor olması halinde dava, davalının bulunduğu bölgedeki mahkeme tarafından gerçekleştirilmektedir.
Kişilerin boşanma talebinde bulunabilmesi için Medeni kanuna göre boşanmaya neden olabilecek en az bir koşulun gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Boşanma için talepte bulunabilmesi için gerekli olan koşullar genel ve özel nedenler olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Ayrıca boşanmaların en yakın sürede sonuçlandırılması için tarafların anlaşmalı olarak boşanmaya karar vermesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında erken sürede sonuçlandırılabilmesi için davanın hukuki işleyişine doğru olarak yön verilmelidir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati
Anlaşmalı Ve Çekişmeli Boşanma Çeşitleri
Tarafların anlaşmalı olarak boşanmayı talep etmesi halinde diğer boşanma çeşitlerine göre daha kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Bu şekilde boşanma talebi için 4721 sayılı kanun gereği gerekli olan koşullar taşınmalıdır. Anlaşmalı boşanma talebi için eşlerin boşanmayı ayrı ayrı talep etmeleri ve en az da bir yıl süreyle evli olmaları gerekmektedir. Eşlerin boşanmaya bağlı olarak tüm maddi ve manevi müeyyideleri de kendi aralarında görüşerek kabul etmeleri gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma için de her iki tarafın duruşmaya bizzat katılması gerekmektedir. Boşanma talebi süreci ortalama olarak 3 ay içerisinde sonuçlandırılabilmektedir.
Çekişmeli boşanma, eşlerden birinin boşanmayı istememesi ya da karşı taraftan özel talepleri olması durumunda oluşan boşanma şeklidir. Boşanma süreci daha uzun süre almakta olup ortalama olarak 1 yıllık bir sürede sonuçlandırılmaktadır.
Boşanma da Özel Durumlar
Boşanma çok iyi düşünülerek alınması gereken bir karar olup boşanmayla birlikte her iki tarafta da çocuk velayeti, mal paylaşımları, nafaka ve maddi manevi tazminatlar sebebiyle hak kayıpları yaşanabilmektedir. Eşlerin çocuğunun olması halinde çocuğun velayeti için hakim tarafından gerekli tüm incelenmekte olup tamamen çocuğun menfaatine göre karar alınmaktadır. Bu durumda çocuğun en az zararla süreci atlatabilmesi için ailelere çok önemli görevler düşmektedir.
Çocukla bu süreçte konuşarak durum anlatılmalı gerekmesi halinde öğretmenleriyle de paylaşılmalı ve uzmanlardan destek alınmalıdır. Boşanmanın sonucunda taraflardan biri yoksulluğa düşecekse eğer karşı tarafa yoksulluk nafakası talebinde bulunabilmektedir. Bu durumda talepte bulunan kişinin eşinden daha az kusurlu olması veya hiç kusurlu olmaması gerekmektedir.
Yoksulluk nafakasının dışında velayetin de talep eden kişide olması halinde iştirak nafakası isteğinde de bulunulabilmektedir. Ayrıca özel durumlarda eşlerden mağdur olan taraf, tedbir nafakasını da talep edebilmektedir. Bu nafaka sadece boşanma davası devam ederken talep edilmektedir. Hakimin takdirine bağlı olarak bağlanmaktadır ve eşin gerçekten maddi olarak zor duruma düşmesi gerekmektedir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çiftler fikir ayrılığı veya başka sebeplerden ötürü evliliklerini sonlandırma kararı alabilir. Bunun içinde boşanma davası açmaları ve süreci başlatmaları gerekir. İki farklı dava türü olan anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası nasıl açılır ayrı başlıklar altında inceleyelim. İki davanın da farklı özellikleri ve farklı başvuru şekilleri olduğunu bilmemizde fayda var.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
İki dava türü arasında farklılıklar olduğunu söylemiştik ancak ikisinin de başvuru adresi aynıdır. Boşanma davası açmak için başvurulması gereken yer Aile Mahkemeleri veya bulunmadıkları yerde Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Öncelikle çok sorulan bir sorunun cevabını vererek detaylara inmeye başlayalım. Boşanma davası avukat olmadan da başlatılabilir ancak üzerinde hassas bir şekilde durmanız gereken prosedürler olduğu için uzman desteği almanızı öneririz. Davanın açılması için ise iki nüshadan oluşan bir boşanma dilekçesi, kimlik fotokopisi ve eklenmek istenen belgelerin toplanması yeterli olacaktır.
Davaya bakma yetkisi olan mahkemenin belirlenmesi de şu üç kriter etrafında şekillenir.
- Davalı tarafın ikametgah adresine bağlı olan Aile Mahkemesi’nde dava görülebilir.
- Davacı olan tarafın ikametgah adresine bağlı olan Aile Mahkemesi’nde dava görülebilir.
- Ve son olarak boşanma talebinde bulunan tarafların son altı ay içerisinde ikamet ettikleri bölgenin yetkili Aile Mahkemesi’nde dava görülebilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma her yönüyle çekişmeli davalardan daha sakin ve ivedi bir şekilde ilerler. Başvuru her hangi bir adliyenin Aile Mahkemesi’nde gerçekleşebilir ve davanın görüleceği mahkeme içinde ayrı bir düzenleme yoktur. Taraflar kendileri uygun buldukları yerde süreci başlatabilir.
Anlaşmalı boşanma davasında en önemli konu anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasıdır. Bu protokolün hazırlanmasında uzman bir boşanma avukatından destek alabileceğiniz gibi kendinizde hazırlayabilirsiniz. Lakin hassas konular üzerinde durulacağı için genellikle uzman desteği tavsiye edilir. Protokolün içinde olan konular ise nafaka, çocuğun velayeti, değerli eşyalar veya tazminat gibi konulardır. Bu konular üzerinde ortak bir karara varılıp protokol hazırlanmadan anlaşmalı boşanma davası açılamaz.
Protokol hazırlandıktan sonra sade ve teferruattan uzak bir boşanma dilekçesi ile herhangi bir adliyedeki Aile Mahkemesi’ne başvurunuzu yapabilirsiniz. Çekişmeli boşanma davalarındaki tebligat gönderme veya cevap dilekçesi gibi prosedürler anlaşmalı boşanma davasında yoktur ve doğrudan duruşma günü verilir. Genellikle de taraflar uzlaşı içinde ayrılık istediği için tek celsede sonlanan davalardır.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati
Diğer Yazılarımız:
Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?
Boşanma Davasında Neler Talep Edilir?