İştirak nafakası nedir. “Boşanma davasında iştirak nafakası”, “yardım nafakası”
-Eşimden boşanmak istiyorum çocuğumun masraflarını nasıl karşılarım “boşanma davasında nafaka” nasıl alınır. Nafaka ödenmezse ne yapmam gerekir. İmam nikâhlı eşimden çocuğum var nafaka davası açabilir miyim? İştirak nafakası miktarı nasıl belirlenir. Çocuğumun masrafları arttı yeniden nafaka artışı talep edebilir miyim?
-“İştirak nafakası”, velayet hakkı kendisine bırakılmayan eşin, velayet hakkı kendisine verilen eşe çocuğun bakım ve eğitim giderleri karşılığında gücü oranında yapacağı katkıdır.
-“İştirak nafakası” velayet hakkı kendisine bırakılan eş tarafından çocuk adına istenir. Ayırt etme çağında olan çocukta anadan babadan nafaka talep edebilir.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati
-Aile mahkemesi hâkimi, iştirak nafakasını belirlerken, çocuğun yaşını, cinsiyetini öğrenim durumunu, bakım ve geçim durumu ile sağlık ve hastalık durumlarını kısaca çocuğun ihtiyaçlarını yine ana ve babanın ekonomik ve sosyal durumlarını, ödeme güçlerini hayat koşullarını, çocukların sayısını ve varsa çocuğun gelirini de dikkate alarak “iştirak nafakası” miktarını belirler.
-İştirak nafakası miktarı anlaşma ile de belirlenebilir. Gerek çekişmeli boşanma davasında gerek anlaşmalı boşanma davasında taraflar miktarını, süresini serbestçe anlaşarak belirleyebilir.
-Ana baba evlilik dışı doğan çocuklarının da bakımı, eğitimi ve korunması ile yükümlüdür. Bu yükümlülük çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Bu nedenle de çocuğa fiilen bakan ana veya baba diğerine karşı evlilik dışı çocuk adına nafaka davası açabilir. Ayırt etme çağında olan çocukta anadan babadan nafaka talep edebilir.
Çocuğumun masrafları arttı yeniden nafaka artışı talep edebilir miyim? İşlerim bozuldu nafakanın kaldırılmasını talep edebilir miyim?
-Çocuğun ihtiyaçlarında, ana babanın ödeme gücünde veya benzeri hayat koşullarının değişmesi halinde hâkim tarafından tarafların talebi halinde nafakanın yeniden belirlenmesi veya nafakanın tamamen kaldırılması mümkündür.
Nafakayı ne kadar süre ödeyeceğim? Nafaka ne zaman biter? Nafaka ödeme yükümlüğü kalkar mı?
-İştirak nafakası takdir edilen çocuğun 18 yaşını doldurması, 18 yaşını bitirmesiyle birlikte nafaka ödeme yükümlülüğü sona erer.
18 yaşını doldurdum eğitimim devam ediyor iştirak nafakası alabilir miyim?
-Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullarına göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde, çocuğun eğitimi sona erinceye kadar anne ve babasından veya sadece birinden eğitimi sona erinceye kadar dava açarak nafaka talep edebilir.
Üsküdar iştirak nafakası avukatı, Ümraniye iştirak nafakası avukatı, Sancaktepe iştirak nafakası avukatı, Tuzla iştirak nafakası avukatı, Çekmeköy iştirak nafakası avukatı, Ataşehir iştirak nafakası avukatı, Nafaka dava ile kalkar mı, nasıl nafaka ödemem, en iyi nakafa avukatı, nafaka ödenmezse ceza davası açılır mı, yardım nafakası, nafaka ne zaman sona erer,nen iyi boşanma avukatı, Üsküdar anlaşmalı boşanma avukatı, Üsküdar çekişmeli boşanma avukatı, nasıl hızlı boşanırım, nasıl kısa sürede boşanırım, boşanma davası ne kadar süre, boşanma davalarında avukatlık hizmeti vermekteyiz.
DETAYLI BİLGİ İÇİN BOŞANMA AVUKATI SAYFAMIZI ZİYARET EDİN.
www.cetinkayahukuk.com/bosanma-avukati
Diğer Yazılarımız: