İşveren tarafından feshedilen iş sözleşmesi, işten çıkarılan işçi için bazı büyük sorunlar meydana getirebilir. Bu yüzden işten feshedilmekte olan işçi bu süreç boyunca yasal haklarının farkına varmalı ve bunları en doğru şekilde kullanmayı bilmelidir. Aksi takdirde bu süreçten herhangi bir kazanç elde etmek yerine mahrum olabilir. Fesih süreci boyunca işçi çok dikkatli olmalı ki bu süreç sonrasında meydana gelebilecek sıkıntıların giderilmesi konusunda bir yararı olsun. Özellikle işveren tarafından verilen ihtar ve uyarı sürecinin başlangıcından itibaren meydana gelebilecek olaylara kadar detaylı bir bilgi verilecektir. “İşten çıkarılıyorum, ne yapmalıyım?” sorusuna cevap niteliğinde olacak maddeler aşağıda sıralanmıştır.
İçindekiler
I- İşverenin Uyarı ve İhtar Vermesi
Yönetim hakları bağlamında işverenin, olumsuz olarak nitelendirdiği bazı hal ve hareketlerden ötürü bazı işçilerine bu davranışları tamamen düzeltmesi veya hiç tekrarlamaması yönünde bir uyarı veya ihtar verme hakkına sahiptir. İşçinin ise buna karşılık olarak, eğer bu uyarıya yol açan hal ve hareketlerin gerçekle bir ilgisi olmadığı fikrinde ise yazılı bir savunma yaparak bu beyanını işverene verme hakkı vardır. İşçiye, bu beyanı yapması için belli bir süre tanınmaktadır. Bu süre zarfında işçi bahsi geçen beyanı aksatmadan işverene teslim etmelidir. Ancak işçi verilen süre zarfında herhangi bir yazılı beyan veya savunma sunmazsa, bu ileride yaşanması mümkün olan yargı sürecinde işçinin aleyhine olabilecek bazı problemlere yol açar.
II- Fesih Öncesi Savunma Alınması
İş güvencesi kapsamında olan işyerlerinde, işçinin yetersiz olduğu ya da olumsuz bir davranışı dolayısıyla işine son verilecekse işçinin aleyhindeki bu iddialar için bir savunma yazması gerekir. İşçinin savunması alınmadan gerçekleştirilen fesih işlemleri geçersiz sayılmaktadır. Bu durumda işçinin hakkındaki tüm iddialara karşı bir savunmayı, kendisine verilen süre zarfında yazarak işverene vermesi gerekir.
III- Fesih Bildiriminin Tebliği
İşverenin hazırladığı, fesih sürecine dair tüm bilgilerin yazılı olduğu fesih bildirimini işçi dikkatlice okumalı ve tüm ayrıntıları dikkatlice incelemelidir. Özellikle tebliğ tarihini de kontrol etmelidir. Fesih bildiriminin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay sonra işe iade davası açma süreci sona ermektedir. Ayrıca işçi tebliğ edilen belgelerin tebellüğden imtina hakkına da sahiptir. Ancak böyle bir durumda işveren dava sürecini başlatabilir. Bundan kaçınmak için de en doğru hareket fesih bildiriminin tebellüğ edilmesidir.
İşçi, sözleşmenin sonlandığına dair bir belgeyi mutlaka elinde bulundurmalıdır. Eğer işveren böyle bir belge veremeyeceğini iddia ediyorsa, işçi vakit kaybetmeden işveren aleyhine ihtar çekip sözleşmenin yalnızca sözlü olarak feshedildiğine dair bir beyan oluşturarak yasal haklarının derhal ödenmesi yönünde talepte bulunmalıdır. Ayrıca son olarak işçi, fesih belgelerindeki işçi feshi yani istifa anlamları taşıyan tüm ifadelerin silinmesini sağlamalıdır.
IV- İbraname Ve Tazminat Tablosunun İmzalanması
Eğer işveren ibraname ve tazminat tablosu imzalatmak isterse, işçi bunları büyük bir dikkatle okumalıdır. Yanlış bilgiler var ise veya tazminat ile ilgili hesaplar yanlış veya eksik olarak yapılmışsa bunların düzeltilmesini talep etmeden kesinlikle hiçbir yere imza atılmamalıdır.
V- Çalışma Belgesi İsteme
İşçi, işveren ile olan tüm ilişiğini kesmeden önce mutlaka işinin çeşidini ve süresini gösteren bir belge talep etmelidir. Eğer belge zamanında verilmezse işçi, işverenden tazminat isteyebilir.
VI- İşsizlik Sigortası Müracaatı
Kendi istekleri doğrultusunda değil de, işverenden ötürü işini bırakmak zorunda kalan işçiler bazı koşulların yerine getirilmesinden sonra işsizlik sigortası hizmetinden yararlanma hakkına sahiptir.
Sonuç
Bazı durumlarda işçilere yanlış belgeler imzalatılabilir veya bazı işlem ve usuller sonucunda hak kaybına uğrayabilir. Bu yüzden işçiler her evrakı imzalamadan önce mutlaka okumalı ve “her türlü hakkım saklıdır” yazarak önlemini almalıdır.
Diğer Yazılarımız:
İşten Çıkarılınca Tazminat Nasıl Alınır?